Skraplottens historia

Till skillnad från många andra spel vars ursprung är höljt i dunkel vet vi att de första skraplotterna uppfanns under 1970-talet i Massachusetts, USA.

År 1973 slog sig vetenskapsmannen John Koza ihop med den skicklige marknadsföraren Daniel Bower för att bilda spelföretaget Scientific Games Corporation. Koza var utbildad inom datorvetenskap, något som var mycket ovanligt på den här tiden. Han hade tagit både en Bachelor of Arts, en Master of Science och en Doctor of Philosophy i datorvetenskap. Han skrev klart sin doktorsavhandling 1972 och året därpå bildades Scientific Games Corporation, vars första kund blev Massachusetts State Lottery Commission.

På den här tiden var det delstatliga lotteriet en viktig inkomstkälla för delstaten Massachusetts, men det var ett långsamt spel som gick ut på att spelaren valde ut sex stycken nummer och sedan tålmodigt väntade på att dragningen skulle äga rum. Det var bara dragning en gång i veckan, så det kunde dröja länge innan spelaren fick veta om lotten var en vinstlott eller ej.

Koza och Bower kände på sig att delstatens lotteri skulle bli mer populärt om det var ett mer omedelbart spel, ungefär som roulette och slotmaskiner. Detta var upprinnelsen till dagens moderna skraplott. Koza använde sina matematiska kunskaper till att skapa en algoritm för att försäkra både spelarna och delstaten Massachusetts om att resultatet på skraplotterna var helt slumpvist.

Koza och Bower visade sig ha rätt om skraplottens popularitet, efter att delstaten Massachusetts börjat sälja skraplotter ökade deras intäkter från lotteriverksamheten snabbt från cirka $1 miljon per vecka till cirka $2,7 miljoner i veckan.

Be Sociable, Share!